Nevladine organizacije Eko-tim i Akcija za socijalnu pravdu, uz podršku WWF Adrije, podnijeli su danas Ustavnom sudu još dvije inicijative za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o energetici, koje se odnose na projekte malih hidroelektrana (mHE).

„Obje inicijative su podnijete zbog kršenja principa jednakosti, a prvom se traži ocjena odredbi kojima se za izgradnju energetskih objekata snage do 1 MW ne zahtijeva konkurentski postupak prikupljanja ponuda na osnovu jasnih, transparentnih i nediskriminatornih kriterijuma“, navode iz WWF Adrije.

Kako se ističe u saopštenju WWF Adria, ovaj postupak se zahtijeva za objekte snage veće od 1 MW, a i jedni i drugi ostvaruju iste podsticajne mjere, čime je narušena jednakost garantovana Ustavom.

„Drugom inicijativom traži se ocjena ustavnosti jedne od odobrenih povlastica proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno oslobađanja takvih proizvođača od plaćanja troškova balansiranja sistema“, navode u saopštenju.

Eko-tim i ASP apeluju da Ustavni sud što prije razmotriti inicijative, u kontekstu do sada pokazanih štetnosti projekata mHE na životnu sredinu i izdatke potrošača.

„O kolikom udaru na džepove potrošača se radi, najbolje pokazuje prije nekoliko dana objavljeni podatak da je od sredine 2014. godine, kada je počela rad prva mHE, pa do kraja novembra prošle godine, za struju iz 13 mHE isplaćeno 13,4 miliona eura subvencija. U istom periodu, potrošači su platili i 40 miliona eura za tehničke gubitke u distributivnoj mreži, a prema potrošačima bi svakako bilo pravednije da su subvencije, umjesto privatnim investitorima, korištene za pokrivanje ovih gubitaka“, ističu iz Akcije za socijalnu pravdu.

Izvor: sajt RTCG
Naslov: Redakcija