Advokati 113 klijenata Adiko banke koji su imali kredite u švajcarskim francima podnijeli su početkom ovog mjeseca ustavnu žalbu, kojom od Ustavnog suda traže da se poništi presuda po kojoj moraju platiti sudske troškove u sporu koji su sa bankom vodili. Presudom podgoričkog Osnovnog suda, koju je potvrdio Viši, pojedinačno svaki od klijenata mora da plati oko 4.000 eura za sudske troškove u postupku sa bankom i još po oko 3.500 eura faktoring kompaniji Heta, na koje je banke prenijela kredite koje nije mogla da naplati.

Kada je Nebojši Jablanu početkom februara blokiran bankovni račun bio je zatečen. Tek kasnije mu je objašnjeno da su došli na naplatu sudski troškovi u sporu sa bankom u vezi kredita u švajcarskim francima.

„Sredstva na računu su mi bila blokirana, znači nijesu mi dostupna. Polovina plate će mi isto blokirana od strane javnog izvršitelja. Nadamo se da će institucije reagovati. Konvertovali smo te kredite iako smo i tu bili znatno oštećeni, jer je zaista i ta konverzija bila nepovoljna, ali ovo je sad po drugi put, udari na naše budžete“, rekao je tužilac banke Nebojša Jablan.

U sličnoj situaciji je još 113 klijenata nekadašnje Hipo banke, sadašnje Adiko.

„Svaki od nas treba da plati orjentaciono devet hiljada sudskih troškova, kamata, troškova izvršitelja. Da budem iskren, konkretno ja, u pravnoj, evropskoj, nezavisnoj državi osjećam se prodato“, ukazao je Zoran Pavićević.

Presudom podgoričkog Osnovnog suda, koju je potvrdio Viši sud, pojedinačno svaki od klijenata mora da plati 4.000 eura za sudske troškove u postupku sa bankom i još po oko 3.500 eura faktoring kompaniji Heta na koje je banke prenijela kredite koje nije mogla da naplati.

„Ja mislim da su zakazale Centralna banka, što je dozvolila sistemski pljačku građana, sudstvo koje ne radi po pravdi. Mislim da je to velika sramota sudstva Crne Gore i Tužilaštva“, rekao je predstavnik klijenata Dragan Senić.

Zato su podnijeli ustavnu žalbu kojom od Ustavnog suda traže da se poništi presuda po kojoj moraju platiti sudske troškove u sporu koji su sa bankom vodili.

„Sudska praksa iz regiona i Evropski sud pravde koji je donio niz presuda govori da ima nade da će Ustavni sud ovo oboriti i mi očekujemo to vrlo brzo i nadamo se da će institucije da reaguju, prije svega mislim na Ministarstvo pravde i tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju“, zaključio je Senić.

Izvor: sajt RTCG
Naslov: Redakcija