Članovi Ustavnog odbora i šefovi poslaničkih klubova sastaće se danas u 16 sati u Skupštini Crne Gore, kako bi razgovarali o kandidatima za sudije Ustavnog suda. Cilj sastanka je da se dođe do dogovora oko kandidata koji bi dobili potrebnu podršku u Parlamentu.

Ovo je šesti pokušaj izbora sudija, nakon što su prethodni propali.

Zapadni partneri u više navrata slali su eksplicitne poruke o važnosti izbora sudija Ustavnog suda, kako bi se ta institucija učinila funkcionalnom, uzimajući u obzir da je Crna Gora u velikoj institucionalnoj krizi te da su brojni procesi, upravo zbog blokade Ustavnog suda, na čekanju.

Komentarišući izbor četvoro sudija Ustavnog suda, predsjednik Vlade Dritan Abazović poručio da je danas Dan D i da je najvažnije da dobijemo četiri kredibilna člana te da građani prosude kome je u interesu da bude blokada.

Ustavni odbor saslušao je 26 kandidata koji su se prijavili na javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

Predložiće četiri kandidata, a konačnu odluku donosi crnogorski parlament dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina.

Izvor: sajt RTCG