Ulazak u Crnu Goru omogućava se crnogorskim i stranim državljanima samo ako imaju jedan od četiri uslova, odnosno dokaz o vakcini (jednoj ili obje doze), negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dokaz da je preležao infekciju ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. Nove mjere koje važe od sjutra trajaće do 10. septembra, osim u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

On je na konferenciji za novinare saopštio da ako neko jedan od ova četiri dokaza moraće u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, koja će moći da se prekine nakon šest dana uz negativan PCR test.

„U Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, BiH, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije“, rekao je Galić.

Svadbe, rođendane, i druge privatne proslave koje se organizuju u ugostiteljskim objektima je moguće održati uz posjedovanje makar jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde kog moraju da posjeduju i domaćini i gosti događaja.

Bez muzike u zatvorenim objektima

„Da je potpuno vakcinisan ili vakcinisan jednom dozom vakcine protiv COVID-19; da posjeduje negativan PCR test na SARSCov-2 ne stariji od 72 sata, da posjeduje dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa), da posjeduje negativan brzi antigenski test na SARSCov-2 koji nije stariji od 48 sati“, rekao je Galić.

Ugostiteljski objekat je, kaže on, dužan da odredi lice za poštovanje propisanih mjera, i podsjeća da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno.

„Prostore iz oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerija i slično) moguće je posjetiti ukoliko lice posjeduje makar jedan od četiri navedena dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde. Svaka ustanova je dužna da odredi odgovorno lice za kontrolu poštovanja propisanih mjera“, rekao je on.

Zabranjeno je, kaže, prisustvo i zadržavanje više od 50 punoljetnih lica na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta i sl.) uz poštovanje propisanih mjera (nošenje maske i držanje odstojanja).

„Preporuka Vlade je da trajanje školskog časa bude ograničeno na pola sata. Sahrane umrlih lica obavljaju se uz zabranu primanja saučešća uz prisustvo najviše do 10 lica i obavezno nošenje zaštitnih maski. Snažno se preporučuje da se zaposlene osobe u oblasti prosvjete i obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, javne uprave, policije i vojske vakcinišu protiv COVID19 infekcije“, rekao je Galić.

Radulović: Na bolničkom liječenju 195 pacijenata

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović rekla je da zdravstveni sistem spremno dočekao delta soj, te da svi ljekari svih bolnica svakodnevno imaju onlanj konsultacije sa specijalistima KCCG.

„Na današnji dan na bolničkom liječenju je 195 pacijenata, što je 53 odsto u odnosu na trenutno opredijeljene bolničke postelje“, rekla je Radulović, navodeći da kapacitet može biti povećan u svakom trenutku zavisno od potreba.

U KCCG je, kaže, na liječenju 51 pacijenat, od kojih nijedan nije intubiran: „U Institutu za bolesti djece su tri pacijenata koji se liječe od korone“.

„Kada sve sumiramo, naglašavam da porast broja zaraženih ne prati potrebu za bolničkim liječenjem. Konkretno, od ukupnog broja zaraženih, njih 96,3 odsto ne zahtijeva bolničko liječenje. Na to je sigurno uticala vakcinacija, ali i činjenica da dosta vremena provodimo na otvorenom prostoru. S obzirom na to da se jesen bliži, jako je važno da ne odustajemo od nošenja maski i držanja odstojanja“, rekla je Radulović.

U školske klupe od 1. septembra

Neda Ojdanić iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta kazala je da su u tom resoru ostali pri stavu da školska godina počinje 1. septembra.

Shodno epidemiološkoj procjeni, kako je rekla, postoje dvije mogućnosti: „Trajanje časa 45 minuta i 30 minuta. Spremni smo i za jednu i drugu“.

Preporuke UNICEF-a i SZO su, kaže ona, da se škole zatvaraju posljednje u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

„Međutim, ukoliko dođe do još restriktivnijh mjera spremni smo i na online nastavu“, rekla je Ojdanić, uz napomeni da imaju spremno više od 8.000 nastavnih sadržaja, te da u svakom trenutku mogu preći na onlajn režim rada.

Izvor: sajt RTCG
Naslov: Redakcija