Država mora biti posvećena obezbjeđenju uslova za olakšano poslovanje preduzeća i stvaranju podsticajnog biznis ambijenta, pri čemu se moraju formulisati jasni propisi na osnovu kojih će kompanije znati šta ih očekuje, ocijenjeno je na konferenciji Unije poslodavaca (UPCG).

Predsjednik UPCG, Predrag Mitrović, ukazao je da su poslodavci ti koji održavaju budžet, ulažu u razvoj i otvaranje novih radnih mjesta i doprinose ekonomskom napretku cijelog društva.

„Zato država u potpunosti mora biti posvećena obezbjeđenju uslova za olakšano poslovanje preduzeća i stvaranju stabilnog i podsticajnog biznis ambijenta“, rekao je Mitrović na konferenciji pod nazivom Parafiskaliteti, kao javni prihodi, uz rasterećenje privrede: Kako naći balans?

Mitrović je ukazao da je UPCG godinama snažno posvećena zastupanju i zaštiti interesa preduzetnika i biznis zajednice, kao i pružanju podrške kreatorima politika u procesima izgradnje ambijenta za održivo poslovanje preduzeća.

„Cilj UPCG je snažna privreda koju čine uspješna, inovativna i izvozno orjentisana preduzeća, a to zahtijeva da pravovremeno prepoznamo biznis barijere, a zatim i ponudimo preporuke za njihovo uklanjanje“, smatra Mitrović.

Prema njegovim riječima, u proteklih deset godina desile su se pozitivne promjene u sprovođenju ekonomskih reformi, ali još postoje značajni problemi i na nacionalnom i lokalnom nivou.

„Da bi procesi koji su u toku efikasniji, brži i uspješniji, oni moraju da počivaju na saradnji javnog i privatnog sektora i budu u službi interesa ukupne poslovne zajednice“, rekao je Mitrović.

UPCG je, kako je dodao, sve svoje aktivnosti i ukupno djelovanje stavila u službu pružanja punog doprinosa ispunjenju ključnog cilja u Agendi održivog razvoja Ujedninjenih nacija (UN), odnosno cilj 8 – dostojanstveni rad i ekonomski razvoj.

Šefica Kancelarije Međunarodne organizacije rada (MOR) za aktivnosti poslodavaca u centralnoj i istočnoj Evropi, Iulia Drumea, ukazala je da je toj organizaciji zadovoljstvo da pomognu UPCG u naporima da se stvori podsticajno okruženje za poslovanje u Crnoj Gori.

„Ova aktivnost predstavlja nastavak prethodih koje smo realizovali zajedno sa UPCG na analizi uticaja parafiskaliteta na poslovanje u Crnoj Gori i drago nam je da su te aktivnosti dale pozitivne rezultate“, rekla je Drumea.

Ona smatra da, kada je riječ o porezima, o njima ne treba razmišljati sa aspekta iznosa koja preduzeća treba da plate, već o formulisanju jasnih propisa na osnovu kojih će ona znati kako treba da se postave i šta ih očekuje, sve sa ciljem doprinosu sveukupnom razvoju.

„MOR ove godine proslavlja 100 godina svog rada i usvojili smo posebnu deklaraciju zbog toga, koja treba da podrži aktivnosti poslovne zajednice u svojim zemljama članicama kako bi se obezbijedili bolji uslovi za život svih ljudi“, navela je Drumea.

Ona je ukazala da sva istraživanja MOR-a pokazuju da je privatni sektor pokretač razvoja koji obezbjeđuje ne samo ekonomski razvoj već i bolje uslove za razvoj svih.

„Zato treba stvoriti podsticajno okruženje koje će tom privatnom sektoru omogućiti još bolje uslove za rad na dobrobit svih“, dodala je Drumea.

Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, podjsetila je da se Ministarstvo temom parafiskaliteta intenzivno bavi od 2011. godine kada je pripremljena analiza parafiskaliteta koja je obuhvatila tu oblast.

„Tada je prepoznato da oni predstavljaju izazov i za biznis zajednicu i lokalne organe“, ukazala je Bošković.

Prema njenim riječima, u martu su usvojena dva zakonska akta, odnosno zakoni o administrativnim taksama, kao i o lokalnim i komunalnim taksama.

„Potrudili smo se da se oni parafiskaliteti koji se uspostavljanju na nacionalnom nivou ne povećavaju“, dodala je Bošković.

Ona je podsjetila da su Zakonom o administrativnim taksama („Sl. list CG“, br. 18/2019) smanjene 72 takse, odnosno 11 odsto od ukupnog broja i ukinuto 49 taksi odnosno sedam odsto.

„To je značajan reformski korak koji pokazuje da Vlada zaista razmišlja o ovoj temi“, smatra Bošković.

 

Izvor: sajt RTCG
Naslov: Redakcija