Institut za socijalnu i obrazovnu politiku apeluje na poslanike crnogorskog parlamenta da prestanu sa, kako tvrde, kalkulisanjem i brojanjem sitnih političkih poena i da na prvoj sljedećoj sjednici usvoje Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola.

“Ne možemo a da se ne zapitamo sada, sa ove vremenske distance, da li su zaista poslanici crnogorskog parlamenta pravi predstavnici građana koji su ih birali ili se vode ličnim mišljenjem i prikupljanjem sitnih političkih poena po sistemu odbacivanja ,,vrućeg krompira”? Crnogorski parlamentarci, makar većina njih koja čini garnituru na vlasti svakodnevno govore o vladavini prava, demokratiji, Crnoj Gori kao vodećoj državi regiona u EU integracijama a činjenice nam govore drugačije upravo zbog toga što se demokratija ne može naučiti, ona se mora osjetiti i živjeti, ljudska prava ili poštujemo ili ne poštujemo”.

Kako su istakli, ISOP je u poslednje tri nedjelje identifikovao elementarno nepoznavanje suštine Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola gdje građani na portalima iznose tvrdnje kako se ne smije dozvoliti usvajanje ovog Zakona zbog toga što će ,,oni takvi” učiti djecu da budu LGBT osobe”.

“Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola ni u jednom svom članu niti stavu ne dozvoljava mogućnost usvajanja djece, i to se mora građanima a izgleda i našim parlamentarcima objasniti. Ne možemo a da se ne zapitamo, da li naši predstavnici u parlamentu shvataju da LGBT osobe danas u Crnoj Gori ne mogu da posjete svog partnera ukoliko je on ili ona na intenzivnoj njezi samo zbog činjenice što Zakon ne poznaje takav vid srodnosti? Da li znaju da danas u Crnoj Gori LGBT osobe nemaju osnovna prava na porodicu,iako se porodicom smatra dvoje ljudi jer jednostavno, Zakon ne prepoznaje? Ovim putem ponovo pozivamo naše predstavnike u parlamentu da slušaju glas građana koji na osnovu svih istraživanja u poslednje dvije godine nemaju ništa protiv partnerstva osoba istog pola i da već u septembru usvoje ovj krucijalni Zakon kojim će se garantovati osnovno ljudsko pravo LGBT osoba, a to je da Zakon prepozna njegovog/njenog partnera/ku kao takvog/takvu.”

Izvor: sajt CdM
Naslov: Redakcija