Predlog budžeta za narednu godinu biće pripremljen do 20. decembra, saopštio je mandatar za sastav vlade, Zdravko Krivokapić i dodao da je u pitanju velika obaveza i da neće iznevjeriti građane.

„Znamo da nas čeka velika obaveza, ali nećemo iznevjeriti građane. Radićemo ako treba i 24 sata sa ekspertima koje ćemo angažovati, najvjerovatnije iz inostranstva i taj budžet pripremiti negdje do 20. decembra i time dočekati sljedeću godinu sa izvjesnim budžetom“, rekao je Krivokapić.

On je ocijenio da bi sve drugo bila jedna neprilika u koju ne žele da ulaze.

„Nacrt predloga budžeta je trebalo da bude završen do danas. Nemamo uvid ni u jedan jedini podatak, a mi smo zahtijevali i tražili posredstvom zakona koji nam daje jedinu nadu da možemo dobiti neke podatke“, ukazao je Krivokapić.

On je naveo da, nažalost, nijesu mogli dobiti ni elementarne podatke o tome koliko je bilo zapošljavanja u periodu od 1. septembra do 20. oktobra.

On je, na pitanje ima li saznanja da je odlazeća Vlada pripremila predlog budžeta za narednu godinu, odgovorio da misli da je to bila njihova zakonska obaveza, i to na osnovu onoga što su do sada imali po pojedinačnim resorima i vodeći računa o čitavoj administraciji ispod samih ministarstava.

„Prirodna obaveza je da neko ko odlazi ostavlja dobru mjeru onome koji dolazi. Nažalost, čini mi se da to neće biti trenutna praksa u Crnoj Gori, ali mi ćemo tu praksu mijenjati“, poručio je Krivokapić.

On smatra da bi bilo potpuno prirodno da nova vlada, bez obzira ko je čini i predstavlja, u ovakvom vremenskom periodu, odnosno na kraju godine, bude dočekana sa nacrtom budžeta koji je pripremila prethodna, koji je realističan i obuhvata sve elemente dobrote za sve građane Crne Gore.

„Ja znam da se to najvjerovatnije neće desiti. Mi ćemo do 20. decembra naći načine i modalitete kako to da usaglasimo i predložimo jedan realističan budžet i krenemo sljedeću godinu sa optimizmom koji gajimo svi u okviru tima, koji intenzivno radi tokom ove zadnje tri sedmice“, naveo je Krivokapić.

On je, odgovarajući na pitanje da li se planira donošenje novog paketa pomoći građanima i privredi zbog epidemije koronavirusa, ukazao da će nova vlada definisati prioritete.

„Mi želimo da upravo ona mala, mikro i manja srednja preduzeća budu prioritet bilo koje pomoći u budućem radu, da sačuvamo zdravo jezgro, očuvamo radna mjesta i spasimo što se spasiti može“, rekao je Krivokapić.

Izvor: sajt RTCG (izvod iz vijesti)
Naslov: Redakcija