Vlasnici koji prodaju firmu ili udio u firmi platiće porez na kapitalni dobitak na stvarnu vrijednost firme ili udjela kojeg su prodali a ne na iznos koji su naveli u ugovoru, navedeno je Predlogu izmjena Zakona o poreza na dohodak fizičkih lica, koje su upućene Skupštini na razmatranje.

Sadašnjim zakonom je predviđeno da je oporezivi kapitalni dobitak razlika između prodajne i nabavne vrijednosti udjela, a da se nabavnom vrijednosti udjela smatra iznos određen u kupoprodajnom ugovoru ili iznos osnivačkog ugla.

Ministarstvo finansija u obrazloženju navodi da bi se ovim izmjenama spriječile zloupotrebe, kao i da će budžet Crne Gore ostvariti dodatne prihode.

”Važećim zakonskim rješenjem je propisano da kapitalni dobitak od udjela u pravnom licu predstavlja razliku između prodajne i nabavne vrijednosti udjela, ne precizirajući zaštitne norme u slučaju kada je prodajna vrijednost nerealno iskazana. Iz tog razloga, Ministarstvo finansija predlaže da ukoliko je prodajna vrijednost niža od tržišne, u tom slučaju prodajnu vrijednost utvrđuje nadležni poreski organ u skladu sa zakonom kojim se uređuje poreski postupak”, navedeno je u obrazloženju.

Dodati stav glasi “ako je prodajna vrijednost udjela u pravnom licu niža od tržišne, prodajnu vrijednost utvrđuje nadležni poreski organ u skladu sa zakonom kojim se uređuje poreski postupak”.

Poreska stopa na kapitalni dobitak od prošle godine iznosi 15 odsto poreske osnovice.

Izvor: sajt Vijesti
Naslov: Redakcija