Vlada Crne Gore je, na trećoj održanoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik prof. dr Zdravko Krivokapić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

U diskusiji je naglašeno da se predloženim izmjenama i dopunama Zakona, uključujući i predlog za brisanje spornih odredbi, ne uvode novi pravni instituti niti propisuju nove pravne obaveze. Naprotiv, preciziraju se pravila o upisu vjerskih zajednica u Jedinstvenu evidenciju, obezbjeđuje se pravna izvjesnost i sigurnost i uklanjaju one diskriminatorne i neustavne odredbe kojima su direktno i grubo ugrožena prava i interesi vjernika, ali i mir i sigurnost cjelokupnog društva, uz, istovremeno, priznanje i zaštitu stečenih prava i ravnopravnosti svih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Takođe, predloženim izmjenama i dopunama Zakona daje se pravni okvir koji je u skladu sa međunarodnim standardima iz oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i jedinstvenim pravnim poretkom Crne Gore, ali se uvažavaju i društvene i vjerske karakteristike Crne Gore.

Na sjednici je zaključeno da se Predlog ovog zakona dostavi Skupštini Crne Gore, radi donošenja po skraćenom postupku.

Izvor: sajt Vlade
Naslov: Redakcija