Crnogorska vojska imaće u formaciji i rezervni sastav, koji će činiti oficiri, podoficiri kao i vojnici, predviđa Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci Crne Gore. Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu podržao je navedene izmjene.

„Svečano se zaklinjem da ću čašću i životom braniti nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore“, novopredloženi je tekst zakletve kojom će crnogorski vojnici započeti vojnu službu.

Predlog zakona propisuje i da su lica u rezervnom sastavu vojske rezervni oficiri i podoficiri, kao i rezervni vojnici.

„Građani koji do 60 godina nijesu prošli nikakvu obuku oni su neraspoređena rezerva. Ta neraspoređena rezerva može biti pozvana samo u slučaju ratnog i vanrednog stanja ukoliko su obučeni za vršenje dužnosti u vojsci, dok raspoređena rezerva koja je obučena kroz služenje dobrovoljnog vojnog roka ili ranije ili službi u vojsci mogu biti angažovani u bilo kom trenutku“, ukazao je na sjednici Odbora Relja Radonjić iz Ministarstva odbrane.

Članove odbora posebno je interesovalo to što se novim Predlogom zakona civilima dozvoljava nošenje uniforme i oružja.

„Civilna lica nijesu imala tu mogućnost. Treba mi objašnjenje zašto je to uvedeno predloženim izmjenama i dopunama“, naveo je član Odbora za bezbjednost Boris Mugoša.

Iz Ministarstva objašnjavaju da će oružje moći da nose samo oni civili koji prođu obuku kod Ministarstva odbrane, i to samo u slučaju rata.

„Na nama je da se vrši obuka i da budu spremni za to“, ukazao je Slobodan Filipović iz Ministarstva odbrane.

Članica Odbora Marta Šćepanović upitala je zašto se mijenjao sistem ocjenjivanja u službi u vojsci.

„Po preporukama lica iz Vojske pokazale su se manjkavosti u načinu kako je bilo regulisano. Nije bila ocjena vrlo dobar“, odgovorio je Filipović.

Novim izmjenama, osim Dana vojske koji se obilježava 7. oktobra, predviđeno je da svoj dan imaju i Mornarica, vazduhoplovstvo i kopnena vojska.

Predloženim izmjenama zakona predviđena je novčana kazna od 150 do 1.500 evra za osobu koja se ne odazove na poziv za službu u rezervnom sastavu, ako se ne odazove pozivu Ministarstva odbrane za vršenje vojne obaveze u miru i ako vojnu knjižicu iznese iz Crne Gore.

Izvor: sajt Fos Media
Naslov: Redakcija