U izbornoj kampanji ne mogu učestvovati, niti javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti, javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada Crne Gore i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici kao i namještenici, navodi se u Predlogu zakona o predstavljanju političkih subjekata tokom izbornih kampanja koji je uradila radna grupa Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

Tim predlogom zakona je prvi put propisano i što se konkretno podrazumijeva pod terminom izborna kampanja.

„Izborna kampanja je period od 30 dana prije dana održavanja izbora u kojem politički subjekt na zakonom utvrđen način upoznaje birače i javnost sa svojim programom i kandidatima za predstojeće izbore. Službeni početak izborne kampanje je 30. dan prije dana održavanja izbora ili dan kada službeno počinje izborna kampanja“, navodi se u Predlogu zakona.

Po tumačenju dijela nevladinog sektora koji su bili u toj radnoj grupi, ograničenja u izbornoj kampanji odnose se takođe i na premijera i ministre. Taj stav nije tumačenje poslanika vladajuće koalicije.

„Državni funkcioneri i funkcioneri lokalne samouprave mogu, u vrijeme izborne kampanje, nastupati kao predstavnici lista za izbor i mogu u svojim medijskim nastupima na elektronskim javnim, komercijalnim i neprofitnim medijima, promovisati izborne programe i liste za izbor na način i u obimu u kojem se ovim zakonom propisuje medijsko predstavljanje predstavnika lista za izbor u izbornoj kampanji, ali je zabranjeno da svoje medijske nastupe u ulozi državnog ili drugog javnog funkcionera zloupotrijebe ili iskoriste za reklamiranje liste za izbor kao i izbornog programa“, navodi se u Prijedlogu zakona.

Policijski službenici i pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost ne smiju učestvovati u izbornoj kampanji na bilo koji način.

Izvor: sajt RTCG
Naslov: Redakcija