Farmaceut neprekidno mora biti u apoteci, u suprotnom će apoteka morati da plati kaznu do 20.000 eura. To su novine u tek predloženom Zakonu o apotekarskoj djelatnosti koji reguliše i dodatna pravila. Odbor za zdravstvo dao je zeleno svjetlo i za Zakon o kozmetičkim proizvodima kojim se proizvodnja i promet kozmetičkih proizvoda prvi put uređuje u Crnoj Gori kao i za zakon o medicinskim sredstvima.

U Crnoj Gori radi 240 privatnih i više od 50 Montefarmovih apoteka. Novim zakonom, za koji je Odbor za zdravstvo dao pozitivno mišljenje, regulisaće se apotekarska djelatnost. U slučaju da inspekcija tokom obilaska zaključi da je zakon prekršen, slijede kazne do 20.000 eura.

„Predlogom ovog zakona potrebno je neprekidno prisustvo farmaceuta u apoteci kako bi apoteka mogla da obavlja djelatnost“, naveo je predsjednik Zakonodavnog odbora Suad Numanović.

„Zakonom se propisuju i zabrana koji se odnosi na promet ljekova u apoteci u cilju zaštite života i zdravlja građana, kao i u slučaju kada farmaceut građaninu ne mora da izda lijek, a sve u intersu života i zdravlja gradjanina“, saopštila je Slađana Pavlović iz Ministarstva zdravlja.

Prvi put će u Crnoj Gori zakonom biti regulisano i tržište kozmetičkih proizvoda.

„Za bezbjednost i usklađenost kozmetičkog proizvoda odgovorni su prije svega proizvođač, distributer, uvoznik i zastupnik. Procjenu bezbjednosti obezbjeđuje proizvođač“, navela je Pavlović.

„Ono što me najviše impresionira je to što se sprečava svaka zloupotreba i svakaka zabluda potrošača u smislu prezentirtanja svih proivoda koje smo imali na tržištu, gdje su se reklamirali proizvodi, a pritom nijesu imali efekat koji je prikazan u reklami“, istakla je Maja Bakrač iz DPS-a.

„Jedan dobar zakon koji predstavlja dobru osnovu za legalizovanje onih kozmetičkih privatnih salona, koji rade na divlje. Sa ovim ćemo riješiti veliki problem, jer će se izmirivati obaveze prema državi, od plaćanja poreza na nepokrtnost i na dobit“, kazala je Draginja Vuksanović-Stanković iz SDP-a.

Odbor je dao pozitivno mišljenje i na Prijedlog zakona za proizvodnju i promet medicinskih sredstava, kojim se jasno definišu ispitivanje i upotreba tih proizvoda, kao i kontrola kvaliteta.

Izvor: Vebsajt RTCG, 18.02.2019.
Naslov: Redakcija