Iz Sindikata prosvjete Crne Gore uputili su poziv Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta na socijalni dijalog u najhitnijem roku, jer će u protivnom zakonska prava prosvjetnih radnika braniti na zakonit način svim sindikalnim sredstvima i metodama.

To je saopštio član Glavnog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović, a čiji članovi su se okupili ispred zgrade Ministarstva danas, ističući da iz resora Vesne Bratić nisu odgovorili na nekoliko njihovih zahtjeva za razgovor.

„Po ko zna koji put pozivamo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da poštuje zakon. Tražimo socijalni dijalog na temu zakonitog načina obračuna zarade časova preko norme kolegama koje su držali u školskoj 2020/2021. godini. Pravedno korišćenje prava na godišnji odmor kolegama koji rade na određeno vrijeme do 30. juna, a taj zahtjev se odnosi i na kolege asistente u nastavi“, naveo je jedne od zahtjeva Savović.

Predstavnici Sindikata su ocijenili običnim podmetanjem svaku priču da su politička organizacija ili bilo kakva druga opozicija prošloj ili sadašnjoj vlasti.

Savović je istakao da su otvoreni za saradnju, ali i Ministarstvo ne može da neformalne sastanke da tretira kao zvanične sastanke.

Traže i poštovanje granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete u svim tačkama.

“Da se najkasnije do 15.juna održi sastanak Ministarstva i Sindikata prosvjete i direktora vaspitno-obrazovnih ustanova na kojem će se izvršiti raspodjela časova i radnih mjesta sa liste zaposlenih za čijim je radom prestala potreba”, navodi Savović.

Zatražili su i kvalitetnu pripremu nove nastavne godine, kao i stavljanje u zakonsku normu onlajn nastave i prilagođavanje organizacije i izvođenja vaspitno-obrazovnog procesa.

Izvor: sajt Vijesti
Naslov: Redakcija