Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je svoje članstvo i građane da potpišu elektronsku peticiju za očuvanje neradne nedjelje i slobodnog dana u dane državnih i drugih praznika za zaposlene u trgovini na veliko i malo.

Peticijom se zahtijeva od Vlade da odbaci inicijative poslodavačkih organizacija za ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini („Sl. list CG“, br. 49/2008, 40/2011 – dr. zakon i 38/2019) i omogući zaposlenima dostojanstvene uslove rada.

Peticija se može potpisati na linku https://epeticije.gov.me/Default.aspx?id=85

Iz Unije su ukazali da se inicijativama poslodavačkih organizacija za ukidanje neradne nedjelje uskraćuju prava oko 40 hiljada zaposlenih u sektoru trgovine na minimalne uslove dostojanstvenog rada.

Ta radnička asocijacija je peticiju pokrenula zbog, kako su naveli, sve učestalijih inicijativa poslodavačkih udruženja prema Vladi za ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika.

Peticija je pokrenuta i zbog najave Vlade da će razmotriti navedene inicijative.

Iz Unije su objasnili da se radi o sektoru u kome se najčešće krše radna prava, gdje zaposleni rade prekovremeno i gdje su uskraćeni za pravo na puni godišnji odmor i slobodne dane u toku sedmice i u vrijeme praznika.

Iz te radničke asocijacije su ukazali da ne postoje negativni ekonomski efekti za poslodavce, s obzirom da se trgovina sa nedjelje prelila na ostale dane u sedmici.

„Svaka porodica ima pravo na jedan zajednički dan u sedmici. Osim toga, zaposleni u trgovini su na prvoj liniji odbrane protiv COVID-19 i ne smijemo njih i njihove porodice izlagati dodatnom riziku od obolijevanja“, dodali su iz USSCG.

Pored toga, kako su naveli, Crna Gora želi punopravno članstvo u EU, u kojoj se teži uvođenju 30-osatnog radnog vremena i četvorodnevne radne sedmice.

Izvor: sajt RTCG
Naslov: Redakcija