Sistematizacijom Poreske uprave, koju je nedavno usvojila Vlada, nije predviđeno formiranje poreske policije, iako je početkom godine to najavljivano.

„Novousvojenim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nije predviđena poreska policija. Uspostavljanje poreske policije moguće je tek po obezbjeđivanju zakonskih preduslova, kojima bi se omogućilo samostalno sprovođenje izviđajnih radnji od strane ove organizacione cjeline Poreske uprave. Izmjena zakona još je u toku“, ukazali su iz Poreske uprave.

Kratko su objasnili da će po usvajanju zakonskih izmjena, pristupiti i izmjeni akta o sistematizaciji radnih mjesta radi formiranja odjeljenja za poresku policiju.

Sektor poreske policije postoji u svim zemljama regiona.

Iz Poreske uprave početkom marta ove godine saopšteno je da će poreska policija biti formirana nakon što bude usvojena unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mjesta, čija izrada je tada bila u toku.

Objasnili su da će se nakon toga znati koliko će ljudi biti u Poreskoj policiji.

Poreska policija, kako je tada rečeno, biće nadležna za sprovođenje izviđajnih radnji koje obuhvataju širok spektar.

„Poreska policija će pozivati i saslušavati lica zbog sumnje na izvršeno poresko krivično djelo, prikupljati obavještenja od građana, pregledati prevozna sredstava, putnike i prtljag, pregledati određene objekte, privredna društva, druga pravna lica i preduzetnike u prisustvu odgovornog lica, ostvarivati uvid u njihovu dokumentaciju i oduzimati je po potrebi“, objasnili su tada iz Poreske uprave.

Izvor: sajt RTCG
Naslov: Redakcija