Problem deficita ljekara u hitnoj medicinskoj pomoći će se prevazići kada bude usvojen Nacrt zakona o dopunama Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći, koji je predložilo Ministarstvo zdravlja. Tim nacrtom je precizirano, kaže Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Saša Stefanović, da poslije završenog fakulteta doktori medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti moraju da ostanu da rade dvije godine.

„Mi po važećoj sistematizaciji iz 2015. imamo sistematizovano 145 mjesta za ljekare, vjerovali ili ne mi imamo danas popunjeno 140 mjesta, sa tog aspekta mi imamo popunjenu sistematizaciju. Međutim, kao ustanova koja brine o budućnosti zdravlja ljudi, mi moramo da šaljemo ljekare na specijalizaciju. Trenutno imamo 14 specijalizanata iz urgentne medicine, koji ne rade nego su na specijalizaciji“, objasnio je Stefanović.

„Imamo oko 16 mladih doktorica, koje su započele radni odnos u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć i imamo doktorice koje su na porodiljskom odsustvu, tako da u startu imate oko 30-tak doktora manje. Još ako računate na kraća bolovanja, odmore, broj odsutnih se povećava…“

„Mi smo raspisali konkurs za 15 radnih mjesta, po odobrenju ministarstva, prije pet dana niko se nije javio, tek posljednjih dana imamo doktoricu i doktora koji tek treba da srede dokumenta“, kaže Stefanović

Kada se sve to sumira, onda je jasnije zašto postoji problem da se organizuje služba, da u svakom trenutku imamo po četiri doktora, ukazao je on.

„Kada se novi Nacrt zakona usvoji i počne da djeluje, Ministarstvo zdravlja je predložilo da poslije završenog fakulteta doktori medicine dvije godine moraju da ostanu da rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i to će biti lijek, i tada će biti doktora kao što ih je bilo i ranije“, rekao je Stefanović.

Izvor: sajt RTCG
Naslov: Redakcija