Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da se novim epidemiološkim mjerama omogućava održavanje svadbi, dozvoljavaju se proslave i rođendani uz potvrde, omogućeno i praćenje sportskih događaja. Ugostiteljski objekti će raditi i nakon ponoći u vrijeme novogodišnjih praznika, do 3. januara. Ograničenja rada ugostiteljskih objekata neće biti ni za katolički ni pravoslavni Božić.

Ministarka je na konferenciji za medije kazala da je omikron potvrđen u Crnoj Gori, ali da je zdravstveni sistem spreman.

Ona je zahvalila građanima uz čiju podršku su postignuti bolji rezultati.

Kazala je da bilježimo pad oboljelih i preminulih.

„Treća doza vakcine dodatna je zaštita od omiktron soja i mi ćemo insistirati na kovid potvrdama. Važno je da obavijestim da je Crna Gora stala u red za kupovinu novih ljekova“, kazala je ona.

Novim mjerama omogućava se organizacija svadbi u ugostiteljskim objektima uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata COVID potvrde, uz prisustvo do 100 lica, i to na način da se na 4m2 površine objekta može nalaziti jedan gost.

“Dozvoljavaju se rođendani i druge proslave uz obavezno posjedovanje COVID potvrde i tako da se na 4m2 može nalaziti jedan gost”, kazala je ministarka.

Prisustvo publike sportskim manifestacijama na otvorenom i u zatvorenom prostoru moguće je uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata COVID potvrde, uz ograničen broj gledalaca na jednu trećinu dostupnih sjedjećih mjesta, na način da između svakog od gledalaca budu dva prazna mjesta.

“Ugostiteljski objekti će za vrijeme praznika raditi i nakon ponoći, i to za dan dočeka Nove godine 31/01. januara, kao i dane 01/02. i 02/03. januara 2022. godine. Ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata neće biti ni za dane Božića 24/25, 25/26. decembra 2021., kao i 06/07 i 07/08. januara 2022. godine”, kazala je ona.

Podsjećaju, digitalna COVID potvrda podrazumijeva jedan od sljedećih elemenata: da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcine protiv novog koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove i da od posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci; negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata; pozitivan rezultata PCR testa koji je stariji od 10 dana, a nije stariji od šest mjeseci; negativan rezultat brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati.

Podsjetila je i to da je obaveza svih ugostiteljskih objekata i ostalih ustanova gdje je ulazak dozvoljen uz COVID potvrdu da odrede lice koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mjera.

“Takođe, informišemo javnost da je obaveza privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika koji upravljaju skijalištima da rad organizuju, uz poštovanje međusobne udaljenosti skijaša od najmanje dva metra tokom čekanja u redu;nošenje maski ili skijaških kapa koje prekrivaju nos i usta; korišćenje žičare tako da jednu skijašku korpu koristi samo jedno lice, osim ako se prevoze članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva ili dva lica, ako sjede na krajnjim sjedištima, a nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva”, kazala je ministarka.

Mjere važe do 12. januara. 

Smanjen broj oboljelih i preminulih za 33, odnosno 40 %

Direktor Instututa za javno zdravlje Igor Galić kazao je da u svim gradovima bilježi se pad oboljelih za 33 odsto, dok se broj preminulih smanjio za 40 odsto.

“Ipak poseban oprez savjetujemo građanima Tivta, Kotora, Herceg Novog, Budve, Cetinja, Podgorice jer je u tim gradovima stopa oboljelih i dalje visoka”, kazao je Galić.

Od ukupnog broja preminulih, nevakcinisani, nažalost, čine preko 75 odsto.

“Pozivamo građane koji su bez odlaganja, među prvima, tokom proljeća odlučili da se zaštite da sada dobiju treću dozu. Pravi je trenutak za one koji su revakcinisani u maju, junu, julu i avgustu da dobiju buster dozu i sigurnije “uđu” u praznike”, kazao je on.

U tom kontekstu, zahvaljujući donaciji Narodne Republike Kine, IJZCG je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i KCCG, pokrenuo kampanju “Ne tražite lijek na internetu, vjerujte medicini”.

“U Crnoj Gori, do sada, najmanje zaštićeni su oni koji najviše obolijevaju – građani do 40 godine. O njima ne moramo znati sve, ali zasigurno znamo da su u ogromnom procentu prisutni na društvenim mrežama gdje ćemo ih mi i sresti. Pratili smo njihove stavove i na osnovu njih formirali i ciljne grupe i ključne poruke. Želimo da stanemo na kraj zabludama koje se kao požar šire internetom”, kazao je on.

Hospitalizovano 40 odsto manje pacijenata

Direktorika KCCG-a Ljiljana Radulović kazala je da je na bolničkom liječenju 40 odsto manje pacijenata, a da je 80 odsto hospitalizovanih nevakcinisao.

“Od ukupnog broja trenutno oboljelih od korona virusa, čak njih 90 odsto ne zahtijeva bolničko liječenje jer je njihovo opšte stanje dobro.  S druge strane, bilježimo pad broja pacijenata koji se nalaze u bolnicama. U posljednje dvije sedmice, taj broj je manji za 40 odsto”, kazala je ona.

Precizno, u Crnoj Gori je 5. decembra bilo hospitalizovano 305 osoba. Danas, 21. decembra ih je 171.

“U COVID centru KCCG se liječi 62 pacijenata. Od toga, 80 odsto njih su nevakcinisani”, kazala je ona.

U opštoj bolnici Bar hospitalizovano je 22 pacijenta, Pljevlja 13,  Bijelo Polje 5, Berane 20, Kotor 21,Nikšić 14,  Brezovik 14.

“Povoljna epidemiološka situacija omogućila nam je da u okviru sa bolnicom Šarite u Berlinu, nastavimo sa realizacijom saradnje. Nakon prve grupe naših ljekara i medicinskih sestara koji su sredinom novembra radili u Njemačkoj, već 14. februara na usavršavanje u Berlin ide i još jedna grupa koju čine četiri doktora i dvije sestre”, kazala je ona.

Marić: Za sada nema uvođenja kovid potvrda u javnoj upravi

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić kazao je da postoji rizik za uvođenje kovid potvrda u javnoj upravi.

“Ministarstvo pravde nije donijelo nikakvu odluku, ni konačni stav, već komuniciramo sa javnošću kako to sprovesti ako bude neophodno. Za sada je situacija bolja i to nije potrebno”, kazao je Marić.

On je kazao da su kovid potvrde nametnute dijelu privatnog sektora u kojem je prepoznat rizik od širenja zaraze.

Danas se radi sekvencioniranje još nekoliko uzoraka za omikron

Doktor Igor Galić kazao je da je u molekularnoj laboratoriji sekvenciranjem potvrđeno je postojanje omikron soja kod pet osoba u Crnoj Gori.

“Postoji sumnja iz četiri klastera na veći broj uzoraka”, kazao je Galić.

 Sekvenciranje će se, kaže nastaviti.

“Oni danas rade još jedan set sumnjivih uzoraka ovog mjeseca. To su uzorci koji su bili u kontaktu sa prethodno oboljelim osobama”, kazao je on.

Istakao je da se u okruženju jedino u Institutu za javno zdravlje Crne Gore radi ovo sekvencioniranje.

“To je dokaz da u našem Institutu rade kvalitetni ljudi”, kazao je on.

Nije mogao da saopšti iz kojih gradova su klasteri zbog zaštite prava pacijenata.

Zamolio je građane da se ne opuštaju i kazao da od nas zavisi kakva će situacija biti u januaru.

Istraživanje pokazalo neophodnost treće doze

 Galić je kazao da je IJZ radio istraživanja koja su pokazala da titar antitijela naglo pada nakon pet mjeseci i zato je data preporuka da se vakcinacija trećom dozom nastavi.

“Studija koju smo radili mi i evropske zemlje pokazale su neophodnost treće doze. Kada je riječ o četvrtoj dozi pratićemo situaciju. Ono što za sada znamo je da nakon treće doze zaštita naglo raste i vidjećemo kolko će to trajati”, objasnio je Galić.

Koncerte teško kontrolisati, nose veliki rizik

Galić je kazao da koncerti na otvorenom privlače na hiljade građana.

“To su događaji koji bi se održavali širom Crne Gore. Razlika u odnosu na festivale ljetos je u tome što sada imamo delta i omikron soj koji su daleko zarazniji”, kazao je on.

Istakao je da se na konertima najviše okupljaju mladi među kojima je manje vakcinisanih.

“Nemoguće je obezbijediti poštovanje mjera. Prosto, veliki broj događaja, sa velikim brojem građana predstavlja veliki epidemiološki rizik”, objasnio je on.

Objasnio je da je u zatvorenom provjera kovid potvrda i kontrolisanje broja prisutnih veči i lakši.

Još se ne zna tačan broj inspektora koji će kontrolisati mjere

Ministarka Borovinić Bojović nije mogla da kaže koliko će ljudi biti uključeno u kontrolisanju poštovanja epidemioloških mjera.

„Što se tiče masovnih okupljanja, više smo puta pozvali na okupljanje samo unutar porodica, što se odnosi i na nalaganje badnjaka“.

Izvor: sajt RTCG
Naslov: Redakcija